Gęsta, aromatyczna, lekka i zdrowa zupa pełna warzyw.
Mam sentyment do tradycyjnych zup jakie jadałam w dzieciństwie. Ten przepis jest świetnym tego przykładem... podpatrzony u mojej Mamusi :)
składniki:
- 100 g groszku zielonego
- 1/2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w cienkie plasterki
- 1/2 marchewki, pokrojonej w plasterki
- 1/2 pietruszki
- 100 g młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 600 ml bulionu warzywnego
- 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
wykonanie:
Do garnka włożyć umyte i pokrojone warzywa: selera, marchewkę, pietruszkę i smażyć przez 5 minut na oliwie. Po tym czasie dodać ziemniaki, bulion doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zagotować i zszumować.Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 - 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Od czasu do czasu zamieszać.
Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodać fasolkę szparagową. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw, przez około 8 - 10 minut, pod koniec dodając groszek zielony i łyżkę śmietany (opcja). Doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz