Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

czwartek, 31 marca 2011

zupa jarzynowa

Gęsta, aromatyczna, lekka i zdrowa zupa pełna warzyw.
Mam sentyment do tradycyjnych zup jakie jadałam w dzieciństwie. Ten przepis jest świetnym tego przykładem... podpatrzony u mojej Mamusi :)


składniki:
- 100 g groszku zielonego
- 1/2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w cienkie plasterki             
- 1/2 marchewki, pokrojonej w plasterki

- 1/2 pietruszki
- 100 g młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę             
- 600 ml bulionu warzywnego             
- 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki             
- sól i pieprz             
- oliwa z oliwek               


 wykonanie:  
Do garnka włożyć umyte i pokrojone warzywa: selera, marchewkę, pietruszkę i smażyć przez 5 minut na oliwie. Po tym czasie dodać ziemniaki, bulion  doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zagotować i zszumować.Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 - 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Od czasu do czasu zamieszać.
Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodać fasolkę szparagową. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw, przez około 8 - 10 minut, pod koniec dodając groszek zielony i łyżkę śmietany (opcja). Doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz