coś dla miłośników czekolady pod każdą postacią :)
składniki:12 porcji
- 3 tabliczki ciemnej czekolady (ja do swojego sernika dodaję 2 czekolady gorzkie i 1 mleczną)
- 1kg kremowego ser śmietankowego
- 200 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 4 jajka
- 150 ml słodkiej śmietany 18%
- 3 czubate łyżki naturalnego kakao
- 200 g herbatników czekoladowych
- 85 g masła
- 1,5 łyżeczki cynamonu
wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem i cynamonem. Masą wyłożyć równomiernie spód formy.Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Ser zmiksować na gładką masę, stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując, następnie dodać wanilię. Oddzielnie ubić jajka (ubijać przez około 4 - 5 minuty, jajka nie mają być bardzo sztywno ubite) i wymieszać je z masą serową.
Śmietanę wymieszać z kakao, dodać do masy serowej, wymieszać z roztopioną czekoladą. Wyłożyć na spód z herbatników i piec przez 60 minut. Ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.Podawać posypane tartymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz