idealne danie na niedzielny obiad, wbrew pozorom bardzo szybkie w przygotowaniu (ja je przyrządzałam podczas serwowania rodzinie śniadania :) )
składniki: 4 porcje
- 250 g surowej dyni (obranej, wypestkowanej i pokrojonej w kosteczkę)
- 25 g suszonych borowików
- 500 g schabu wieprzowego
- 4 łyżki oliwy
- szklanka domowego bulionu
- płaska łyżeczka suszonego estragonu
- 3 ziela angielskie
- listek laurowy
- odrobina rozmarynu - 1/2 płaskiej łyzeczki
- ząbek czosnku
- sól, pieprz mielony do smaku
- 5 ziarenek pieprzu
- płaska łyżka skrobii ziemniaczanej
- 2 pełne łyżki mascarpone
rada:
Grzyby zalać 1 szklanką zimnej wody i odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do namoczenia.
wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Schab umyć, osuszyć i obsmażyć, lekko rumieniąc z każdej strony na 2 łyżkach oliwy. Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą, mięso posolić i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem, polać pozostałymi 2 łyżkami oliwy. Wlać bulion wymieszany z estragonem, zielem angielskim i liściem laurowym oraz ziarenkami pieprzu. Przykryć i wstawić do piekarnika na 50 minut.
Po 50 minutach do naczynia z mięsem włożyć odsączone z wody i pokrojone grzyby, 4 łyżki wody z moczonych grzybów, przepołowiony czosnek, dynię oraz rozmaryn. Dynię i grzyby oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika bez przykrycia, temperaturę podnieść do 190 stopni i piec przez 20 minut, aż dynia będzie miękka.
Mięso wyjąć na półmisek i pokroić (po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika - wówczas zachowamy soczystość schabu). Naczynie żaroodporne ustawić na ogniu i dodać 1 łyżeczkę skrobii. Wymieszać, zagotować, na koniec dodając ser mascarpone. Mięso pokroić na plastry i obłożyć dynią oraz sosem z grzybów. Podawać z kaszą jaglaną, kluseczkami kładzionymi bądż opiekanymi ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz