Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

czwartek, 31 marca 2011

gulasz z pieczonymi ziemniakami

tradycyjny, szybki w przygotowaniu obiad ...
składniki: 4 porcje
- 50 dkg wieprzowiny (ja preferuję szynkę wieprzową bo ma mało tłuszczu)
- 3 łyżki oliwy z pestek winogron (mozna zastąpić inną oliwą)
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
- 1 duża cebula
- 1 szklanka bulionu domowego
- 1 listek laurowy

wykonanie:
Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję w niewielką kostkę, oprószam mąką wymieszaną z przyprawami - odstawiam w chłodne miejsce.
W wysokiej patelni (można użyć woka) rozgrzewam oliwę. Na bardzo gorącym tłuszczu smażę mięso, rumieniąc ze wszystkich stron. Dorzucam posiekaną cebulę, podlewam mięso 1 szklanką bulionu, dodaję liść laurowy i duszę pod przykryciem ok. 30 minut do czasu aż mięso zmięknie.
Danie podajemy z grubym domowym makaronem lub pieczonymi ziemniakami z tymiankiem

przepis na ziemniaki z tymiankiem:
- 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
- 60 g sklarowanego masła
- sól i pieprz
- 1 łyżka suszonego tymianku

wykonanie:
Zagotowuję wodę, wrzucam ziemniaki. Kiedy woda zawrze ponownie, odcedzam ziemniaki, osuszam i kroję w dość grube plasterki. W naczyniu z grubym dnem roztapiam masło na 3 mm warstwę. Wrzucam ziemniaki i smażę przez 4 minut cały czas mieszając, aż będą złociste. Zmniejszam ogień i smażę pod przykryciem przez 20 minut, od czasu do czasu potrząsając naczyniem. Pod sam koniec dodaję tymianek. Miękkie ziemniaki doprawiam do smaku solą i pieprzem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz