pysznnnneee... pachnące ...idealne do popołudniowej herbatki lub kakao.
składniki:
- 1/2 kg mąki
- 10 dkg płynnego miodu
- 10 dkg drobnego cukru do wypieków
- 10 dkg masła
- 4 żółtka
- tabliczka gorzkiej czekolady (ja używam Wedla)
- szczypta soli
- odrobina masła do wysmarowania formy
wykonanie:
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 C, tabliczkę czekolady wkładam na 10 minut do zamrażalnika.
Mąkę przesiewam, wysypuję na stolnicę, zagarniam w kopczyk, robię w nim wgłębienie i wlewam miód. Dodaję cukier, masło, żółtka, szczyptę soli i zagniatam ciasto (jeżeli ciasto jest zbyt kruche podlewam odrobiną mleka do uzyskania gładkiego i lśniącego ciasta). W międzyczasie czekoladę ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję czekoladę do ciasta i krótko wyrabiam. Ciasto rozwałkowuję na grubość 2 mm i foremką wycinam okrągłe ciasteczka. Blachę do pieczenia smaruję masłem, układam na niej ciasteczka (każde nakłuwam widelcem), wstawiam do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz