
proste do przygotowania i w miarę szybkie danie jednogarnkowe. Soczyste cytrynowe kawałki kurczaka, ziemniaków,podsmażonej cebulki oraz fasoli. Wszystko razem zanurzone w aromatycznym bulionie, z cynamonem, ziołami prowansalskimi.
składniki: 4 porcje
- 2 piersi kurczaka,
- 1 łyżka oliwy z pestek winogron
- 3 średnie ziemniaki
- 2 małe cebule
- 1 puszka czerwonej fasoli
- filiżanka intensywnego bulionu drobiowego
Marynata do kurczaka:
- 1,5 łyżki oliwy
- sok z połówki małej cytryny
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mięso pokroić na 3 centymetrowe paseczki. Składniki marynaty połączyć i wysmarować nimi kurczaka, odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 C. W patelni z pokrywą rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać obrane i pokrojone na plastry ziemniaki oraz cebulę pokrojoną w ćwiartki. Podsmażyć na dużym ogniu ciągle mieszając przez około 3 minuty. Warzywa wyjąć, a włożyć kurczaka razem z całą marynatą. Obsmażyć z każdej strony po około 3 minuty.
Na koniec dodać odsączoną fasolę i smażyć przez minutę. Włożyć ziemniaki z cebulą, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę, następnie zdjąć pokrywkę, piec bez przykrycia przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz