Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

niedziela, 27 marca 2011

muszelki zapiekane z serem i warzywami w sosie pomidorowym

kolorowe, pyszne i szybkie danie wegetariańskie - ja je wprost uwielbiam zarówno robić jak i jeść :)


składniki: 4 porcje
- 12 muszli makaronowych (do nabycia w każdym supermarkecie)
- 1/2 bakłażana
- 1/2 cukinii
- 2 plastry cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 opakowania serka feta
- 2 łyżki sera mascarpone
- 1 kulka mozzarelli 
- 1 puszka pokrojonych  pomidorów bez skórek
- sól, pieprz, oregano, suszony koperek do smaku
- oliwa z pestek winogron (ale równie dobrze można użyć innej oliwy)


wykonanie:
Paprykę pokroić na kawałki, cukinię, bakłażana w 1 cm plasterki i razem z cebulą oprószyć solą. Grillować w  na patelni grillowej przez około pół godziny na małym ogniu. Warzywa mają zmięknąć i pokryć się ciemnymi paskami. Warzywa pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać z 2 łyżkami oliwy i 1 łyżeczką suszonego oregano. Dodać mozzarellę pokrojoną w kostkę, fetę oraz mascarpone. Przygotować sos pomidorowy:  pomidory z puszki przełożyć do garnka, doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz oregano   i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny aż sos zgęstnieje. Makaron ugotować al dente (około 13 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy z pestek winogron. Odcedzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Sos pomidorowy wlać do naczynia żaroodpornego. Ugotowane muszle nadziać farszem i włożyć w sos pomidorowy i skropić oliwą. Piec przez około  25 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz