Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

niedziela, 27 marca 2011

polędwica wieprzowa z pieczarkami

Danie z woka - jest szybkie, smaczne i zdrowe. Kto raz tego spróbuje zostanie fanem azjatyckiej kuchni. Ja podaję je z makaronem ryżowym...

Rada:
1.  przy przygotowywaniu dań z woka należy pamiętać, iż w przypadku smażenia z mieszaniem czas liczy się co do minuty. Dlatego  należy bezwzględnie przestrzegać zasady: wszystkie składniki dania muszą zostać przygotowane i pokrojone przed rozpoczęciem przyrządzania,
2. ważna jest też jak najwyższa temperatura, dlatego też najpierw należy wok dobrze rozgrzać a dopiero potem wlać do niego olej.

składniki: 4 porcje
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 2łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 zielona papryka
- 1 por
- 150 g pieczarek
- 1 marchewka
- pęczek szczypiorku
- 2 gałązki kolendry (jeżeli jej nie mamy możemy użyć zwykłej natki pietruszki)
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 200 ml słodkiej śmietany 18%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry, posolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w skrobii ziemniaczanej. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć przekroić na pół, oczyścić z nasion, pokroić w cieniutkie paski. Pora oczuścić, odkroić jego zielone liście, białą część naciąć wzdłuż, pokroić na kawałki.
Umytą pietruszkę i szczypiorek drobno posiekać. Obrać pieczarki i pokroić na ósemki. Marchew umyć, obrać i pokroić na słupki.
W woku rozgrzać olej, włożyć mięso i smażyć mieszając przez 2 minuty, następnie wyjąć je z woka i osączyć z tłuszczu. Następnie smażyć w woku marchew przez 1 minutę, dodać  do niej cebulę, czosnek oraz paprykę smażyć kolejną 1 minutę, potem dodać pieczarki i smażyć je także minutę z resztą potrawy. Warzywa wyjąć z woka. Teraz w woku zagotować śmietankę  z pietruszką i połową porcji szczypiorku oraz sokiem z cytryny. Sos gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Do sosu dodać mięso oraz warzywa. Wszystko dobrze podgrzać. Posypać resztą szczypiorku. Podawać natychmiast po przyrządzeniu, najlepiej z ryżem lub chińskim makaronem ryżowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz