Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

poniedziałek, 28 marca 2011

idealne ciasto czekoladowo-śmietankowe

uwielbiam nasze domowe  popołudniowe pogawędki przy filiżance pysznej herbaty i świeżego ciasta - maślanego w smaku, delikatnego, nie za słodkiego... 


składniki:
- 100 g miękkiego masła 
150 g ciemnej gorzkiej czekolady 
- 1 łyżeczka ekstraktu śmietankowego

- 1/2 szklanki mleka 2%
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 szklanka mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka  


wykonanie
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Małą okrągłą formę (24 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. 
W jednej miseczce wymieszać mleko ze śmietaną. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W oddzielnej miseczce roztrzepać jajka. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą i białą masę. Stopniowo dodawać roztrzepane jajka (po około 1 łyżce) i cały czas miksując dobrze ubić masę.Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać 1/3 ilości mąki oraz 1/3 mieszanki mleka ze śmietaną. Wsypać kolejną porcję (1/3) mąki i 1/3 mleka ze śmietaną, delikatnie łącząc je z masą. Dodać resztę składników i zmiksować na minimalnych obrotach (lub mieszać łyżką) tak aby zachować puszystość masy. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać ekstrakt śmietankowy i delikatnie wymieszać, drugą wymieszać z ostudzoną czekoladą. Wykładać do przygotowanej formy po pełnej łyżce masę ciemną na przemian z białą. Delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut (grzałki górna i dolna, bez termoobiegu), aż ciasto urośnie a wetknięty w środek patyczek będzie suchy. 
Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto z piekarnika, studzić w formie przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz