delikatny smak - to danie specjalnie przyrządzam dla mojego synka. Palce lizać ... nie tylko w przenośni :)
składniki: 4 porcje
- podudzia z kurczaka 8 szt
- 2 cebule, obrane i pokrojone w grube plastry
- ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany
- 1 opakowanie serka śmietankowego (ja używam Bielucha)
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (najlepszy jest oczywiście świeży)
- olej z pestek winogron do wysmarowania kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki wody
wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego położyć plastry cebuli i czosnek. podudzia umyć, osuszyć, oprószyć solą, każde wysmarować 1 łyżką oleju. Pod skórkę włożyć po 1 płaskiej łyżce serka z wymieszanym rozmarynem.
Podudzia ułożyć na cebuli, podlać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia w środkowej jego części przez około 60 - 70 minut.
Danie jest gotowe gdy mięso odchodzi od kości.
Podawać z kluseczkami kładzionymi oraz sałatką z warzyw sezonowych z sosem winegret.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz