
składniki: 4 porcje
- 250 g makaronu
- 100 g bazylii
- 100 g bazylii
- 4 pełne łyżki pestek dyni lub orzeszków pini
- 1 ząbek czosnku
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z pestek winogron
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Liście bazylii rozdrabniam blenderem z pestkami dyni, obranym ząbkiem czosnku, oliwą, parmezanem, solą i pieprzem do smaku, uzyskując konsystencję drobniutkich ziarenek. Makaron gotuję w osolonej wodzie, z dodatkiem oliwy, aż będzie "al dente", co będzie trwało najwyżej parę minut. Odcedzam makaron i mieszam go delikatnie z 2 łyżkami masła i 1/2 szklanki startego parmezanu. Rozkładam na cztery talerze i na każdą porcję kładę pełną łyżkę zielonego pesto, posypuję pozostałym parmezanem. Dekoruję tym co aktualnie posiadam w kuchni np. pomidorkami koktajlowymi.wersja dla dzieci bez pesto :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz