tak zwane gnocchi ... pyszne, z minimalną ilością mąki, wspaniale pachnące koperkiem. Idealnie nadają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs oraz sosów. Moje Dzieci uwielbiają je jako samodzielne danie z dodatkiem parmezanu.
składniki:
- 50 dkg ziemniaków (sypkich)
- szczypta soli
- 25 dkg mąki pszennej (smaczne są także w wersji z mąki razowej)
- pół pęczka posiekanego koperku
wykonanie:
ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać przepuścić przez praskę. Dodać płaską łyżeczkę soli i oprószyć mąką. Wystudzić. Do ziemniaków dodać tyle mąki aby nie kleiły się i były gładkie. Odstawić na pół godziny. Dodać koperek i krótko wyrobić ciasto.
Na podsypanej mąką stolnicy uformować wałeczki grubości 1,5 cm. Kroić na kawałeczki o długości 1 cm i nieco je spłaszczyć za pomocą widelca. Ponownie odstawić na pół godziny. Wkładać do osolonej wrzącej wody, kiedy wypłyną - wyjąć i ułożyć w podgrzanym półmisku.
Podawać jako dodatek do mięsa bądź jako samodzielne danie z sosem pomidorowym z
bazylią lub startym parmezanem.
przepis pochodzi z książki "Włochy. Wyprawy kulinarne" H. J Dobbelin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz