Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

poniedziałek, 28 marca 2011

kluseczki ziemniaczane z koperkiem

tak zwane gnocchi ... pyszne, z minimalną ilością mąki, wspaniale pachnące koperkiem. Idealnie nadają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs oraz sosów. Moje Dzieci uwielbiają je jako samodzielne danie z dodatkiem parmezanu.




składniki:
- 50 dkg ziemniaków (sypkich) 
- szczypta soli 
25 dkg mąki pszennej (smaczne są także w wersji z mąki razowej)

- pół pęczka posiekanego koperku



wykonanie:
ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać przepuścić przez praskę. Dodać płaską łyżeczkę soli i oprószyć mąką. Wystudzić. Do ziemniaków dodać tyle mąki aby nie kleiły się i były gładkie. Odstawić na pół godziny. Dodać koperek i krótko wyrobić ciasto. 
Na podsypanej mąką stolnicy uformować wałeczki grubości 1,5 cm. Kroić na kawałeczki o długości 1 cm i nieco je spłaszczyć za pomocą widelca. Ponownie odstawić na pół godziny. Wkładać do osolonej wrzącej wody, kiedy wypłyną - wyjąć    i ułożyć w podgrzanym półmisku.
Podawać jako dodatek do mięsa bądź jako samodzielne danie z sosem pomidorowym z 
bazylią lub startym parmezanem.




przepis pochodzi z książki "Włochy. Wyprawy kulinarne" H. J Dobbelin. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz