Pyszne "seraczki" z ciasta tawrogowego, kruche i maślane zarazem ...
Składniki: ok. 30 sztuk
- 250g mąki pszennej
- 250g masła
- 250g twarogu śmietankowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 15 truskawek (seżych - w sezonie lub morżonych)
- budyń śmietankowy przygotowany wg przepisu na opakowaniu z tym, że redukujemy ilość mleka o połowę
- cukier puder do posypania
- olej z pestek winogron
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i masło. Posiekać nożem na malutkie kawałeczki. Dodać twaróg śmietankowy i razem posiekać. Szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 200°C. Truskawki umyć i przekroić na pół. Budyń przygotować z wg przepisu na opakowaniu z tym, że redukujemy ilość mleka o połowę. Następnie
ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy. Placki mają mieć grubość około 1/2 centymetra. Szklanką wycinać kółka (jak na pierogi), na środku każdego kółka ułożyć po łyżeczce od herbaty budyniu oraz po pół truskawki i zlepiać ciasto pośrodku. Układać na dwóch cienkich blaszkach skropionych olejem i piec przez około 22 minuty na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Seraczki najlepsze są zaraz po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz