coś dla miłośników ogórków kiszonych :)
Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka
- 1 obrana pietruszka- 1 obrana cebula
- kilka kiszonych ogórków, obranych i startych na grubej tarce
- 4 łyżki masła
- 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kosteczkę
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól i świeżo zmielony pierz do smaku
- 1 łyżka śmietany 18% do zup
- łyżka koperku
Wykonanie:
Średni garnek napełnić wodą do 2/3 objętości. Zagotować wodę i dodać podudzia oraz trochę soli. Gotować przez około 15 - 20 minut. Zszumować. Dodać pietruszkę i cebulę i chwilę pogotować. Na patelni rozpuścić masło i smażyć ogórki przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Do gotującej się zupy dodać ziemniaki i gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodać marchewkę, ziele angielskie i listek laurowy oraz ogórki z patelni. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i dopiero wtedy dodać śmietankę (chodzi o to by się nie zważyła).Zupę można też doprawić vegetą (opcja).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz