klasyczne kotleciki z mielonej wołowiny podawane z majonezem i ketchupem w ciepłej domowej bułeczce :)
składniki: 4 porcje
- 250 g drobno zmielonej, chudej wołowiny dobrej jakości
- 1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub co kto lubi
- odrobina soli, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 małe roztrzepane jajko,
- oliwa z pestek winogron
wykonanie:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać cebulkę, lekko podsmażyć często mieszając. Przełożyć do miski, ostudzić. Dodać zmielone mięso, natkę pietruszki oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ręką na jednolitą masę, uformować 4 bardzo płaskie kotlety. Każdy kotlet wysmarować oliwą i smażyć na grillu lub rozgrzanej patelni przez 12 minut, po 6 minut z każdej strony.
Bułki przekroić na połówki, opiec w tosterze lub włożyć pod rozgrzany grill w piekarniku. Dolną połówkę bułki posmarować majonezem, ułożyć skropionego oliwą burgera, posypać solą morską i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Na kotleta ułożyć po liściu sałaty i po dwa plasterki posolonego pomidora oraz ogórka korniszona. Przykryć drugą połówką bułki. Podawać z majonezem i ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz