składniki: ok. 20 szt.
- 3 jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka mąki
- cukier puder
- dżem truskawkowy
wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem.
Jajka ubijamy na sztywną puszystą masę wraz z cukrem pudrem (ok. 3-4 minut), następnie delikatnie dodajemy przesianą (koniecznie) mąkę i delikatnie mieszamy. Nakładamy małą łyżeczką na blaszkę zachowując odstępy pomiędzy ciasteczkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 minut. Studzimy i przekładamy dżemem.
Rada: jajka niedokładnie ubite lub zbyt mocno wymieszana masa jajeczna z mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce ciasteczkami (zniszczą się pęcherzyki powietrza); płaskie będą również, jeśli blacha z ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na jeden raz.
przydałoby się trochę maku
OdpowiedzUsuń