coś niecoś o odżywianiu
środa, 13 kwietnia 2011
schabowe inaczej
Schab na inny, niż tradycyjny, sposób
składniki: 4 porcje
- 4 kotlety schabowe
- 50 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 4 plastry mozzarelli lub innego ulubionego sera
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki musztardy bawarskiej słodkiej
- sól i pieprz do smaku
- 2 obrane i pokrojone w piórka cebule
- oregano 1 łyżka
- 4 łyżki oliwy z pestek winogron
- szklanka wody
wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie rozbijamy na cienkie kotlety. W międzyczasie do masła dodajemy koperek, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy. Na każdego rozbitego kotleta kładziemy łyżeczkę masła oraz musztardy - rozsmarowujemy. Dokładamy plasterek sera i składamy na pół. Smażymy na patelni na łyżce oleju na złoty kolor po każdej ze stron. Usmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy szklankę wody i wrzucamy cebulę. Przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godz. Podajemy z kluseczkami lub ziemniaczkami z wody.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz