pyszszne :)
składniki: 4 porcje
- 4 kotlety schabowe bez kości
- 1 szklanka śmietany
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z pestek winogron
- 1/2 cebuli obranej i pokrojonej w kosteczkę
- ząbek czosnku przepuszczonego przez praskę
- 100 g kurek (mogą być mrożone)
- opakowanie makaronu penne z pełnego ziarna
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- odrobina vegety
- mąka do obtoczenia kotletów
wykonanie:
Makaron penne gotujemy w lekko osolonej wodzie do czasu aż będzie all dente. Kotlety schabowe opłukać i lekko rozbić. Przyprawić solą i pieprzem.
Kurki oczyścić (dokładnie opłukać) i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło i zeszklić cebulkę. Dodać kurki, czosnek, posypać vegetą i świeżo zmielonym pieprzem, dusić na małym ogniu przez ok 15 minut (można podlać odrobiną wody by się nie przypaliły). Dodać słodką śmietankę. Chwilę pogotować.
Rozbite kotlety obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
Na talerzu układać porcję makaronu, usmażone kotlety, a na nich kurki w śmietanie. Posypać obficie tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz