... sezon na truskawki rozpoczęty więc do dzieła ...
Składniki: ok 12 bułeczek
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 12 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- szklanka mleka
- płaska łyżeczka soli
- 80 g miękkiego masła
- budyń śmietankowy
- 200 g truskawek
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mieszamy mleko, cukier i jajko. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z drożdżami (należy wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: płuczemy i szypułkujemy truskawki (większe kroimy na pół), budyń gotujemy wg przepisu (z tą różnicą, że redukujemy ilość mleka o połowę).
Jak ciasto już podwoi objętość formujemy z niego bułeczki masy około 50 - 60 g każda. Odkładamy w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem robimy w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nakładamy do niego nadzienia: łyżeczkę budyniu i truskawkę, posypujemy kruszonką (50 g mąki pszennej+2 łyżki mąki ziemniaczanej+70 g miękkiego masła+ 50 g cukru - rozcieramy palcami do powstania kruszonki).
Pieczemy około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz