Składniki: ok 25 sztuk
- 250 g mąki pszennej
- 115 g miękkiego masła
- 85 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g białej czekolady, posiekanej
- 125 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Masło ubić razem z cukrem, aż masa będzie jasna i gładka. Dodać jajko, dalej miksując. Wmieszać mąkę z solą, posiekaną czekoladę, dobrze wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta, dobrze ją wyrobić.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, mocno je spłaszczać.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, aż będą koloru jasnobrązowego. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz