Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

czwartek, 23 czerwca 2011

ciasteczka z białą i ciemną czekoladą



Składniki: ok 25 sztuk 
- 250 g mąki pszennej
- 115 g miękkiego masła 
- 85 g drobnego cukru  
- 1 jajko 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
- 125 g białej czekolady, posiekanej
- 125 g gorzkiej czekolady, posiekanej
-  szczypta soli

Sposób wykonania:
Masło ubić razem z cukrem, aż masa będzie jasna i gładka. Dodać jajko, dalej miksując. Wmieszać mąkę z solą, posiekaną czekoladę, dobrze wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta, dobrze ją wyrobić.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, mocno je spłaszczać.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, aż będą koloru jasnobrązowego. Studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz