Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

czwartek, 23 czerwca 2011

scones


Słodkie bułeczki na śniadanie lub kolację - błyskawiczne i proste w wykonaniu

Składniki: około 8 szt 
- 250 g mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g miałkiego cukru (do wypieków)
- 50 g masła, posiekanego w kostkę
- 1 duże jajko
- 100 ml mleka
- 50 g rodzynek (opcja)

Sposób wykonania: 
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Mąkę przesiewam, dodaję masło, proszek do pieczenia, sól i cukier. Rozcieram składniki palcami. Jajko ubijam wraz z mlekiem i  dodaję  do sypkich składników ciasta na stolnicy. Dosypuję rodzynki i szybko zagniatam jednolite ciasto.
Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowuję ciasto na wysokość 1,5 cm. Metalową foremką lub ostrą szklanką wycinam pojedyncze ciastka. Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smaruję resztą ubitego jajka. Piekę przez 10-12 minut na złoty kolor. Podaję ciepłe, z masłem, dżemem i śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz