Składniki:
- 3 szklanki maki pszennej
- 3/4 szklanki wrzątku
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1 opakowanie mozzarelli (ok. 250 g)
- 1 opakowanie (250 g) serka ricotta
- 3 łyżki mascarpone
- 1/2 szklanki tartego parmezan
- puszka pomidorów pelati
- olej z pestek winogron
- 1/2 cebuli pokrojonej w kosteczkę
- 1/2 obranego jabłka
- sól
Wykonanie:
Ciasto pierogowe: Przesianą mąkę wsypuję do miski, pośrodku robię wgłębienie, wlewam wrzątek i natychmiast zimną wodę. Energicznie mieszam i odstawiam miskę przykrywając ją czystą ściereczką w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie zagniatam ciasto i odstawiam na następne 20 minut.
Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Duszę na malutkim ogniu przez 5 minut aż cebulka zmięknie. Dodaję pokrojony miąższ pomidorów z puszki oraz pół jabłka i gotuję przez 10 minut. Następnie miksuję na gładki sos, doprawiając solą do smaku.
Farsz: mozzarellę należy poszarpać palcami na małe kawałki i dokładnie wymieszać z odsączonym serkiem ricotta, serem mascarpone i większością parmezanu.
Wykładam ciasto na stolnicę i ponownie zagniatam przez około 1 - 2 minuty, następnie dzielę na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowuję każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką. Małą szklaneczką wycinam kółka, na środek nakładam po jednej czubatej łyżeczce farszu i sklejam. Następnie należy zagotować dużą ilość osolonej wody i wrzucać pierożki partiami na wrzącą wodę, gotować do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć wszystkie pierogi i ułożyć na tacy lub talerzu.
Do formy żaroodpornej przelewam sos i układam pierożki. Posypuję tartym parmezanem. Zapiekam bez przykrycia przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz