Ostatni dzwonek na świeże warzywa. Ratatouille z: marchewki, cebuli, cukinii, bakłażana i pomidorów w połączeniu z kurczakiem w aromatycznej panierce z dodatkiem kminu rzymskiego i kolendry zrobił furorę u mnie w domu.
Składniki: 2 porcje - 1 mały podwójny filet z kurczaka
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia (2 - 3 łyżki )+ 1 łyżka do marynaty
- olej do smażenia (2 - 3 łyżki )+ 1 łyżka do marynaty
Marynata:
- 2 łyżki startego imbiru
- 1/4 niedużej cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki startego imbiru
- 1/4 niedużej cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
Panierka:
- 2 łyżeczki roztartych lub zmielonych nasion kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki roztartych lub zmielonych nasion kolendry
- 1 jajko
- około 4 łyżek bułki tartej
Ratatouille: - 2 łyżki oliwy + extra vergine do podania
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200 g bakłażana
- 200 g cukinii
- 200 g świeżych pomidorów
- świeże zioła (opcjonalnie) np. tymianek, oregano, majeranek
Sposób wykonania:
- 2 łyżeczki roztartych lub zmielonych nasion kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki roztartych lub zmielonych nasion kolendry
- 1 jajko
- około 4 łyżek bułki tartej
Ratatouille: - 2 łyżki oliwy + extra vergine do podania
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200 g bakłażana
- 200 g cukinii
- 200 g świeżych pomidorów
- świeże zioła (opcjonalnie) np. tymianek, oregano, majeranek
Sposób wykonania:
Kurczak: Filety kurczaka umyc, osuszyc i rozbić na równomierne płaty o grubości około 1 cm, oprószyć delikatnie solą i pieprzem.
Marynata: Wszystkie składniki marynaty zmiksować na pastę ręcznym blenderem. Kurczaka wysmarować marynatą i wstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Warzywa: Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać obraną i pokrojoną na kawałeczki marchewkę, pokrojoną w kosteczki cebulę, posiekany czosnek oraz pokrojone w kosteczkę papryki. Smażyć na średnim ogniu (nie rumieniąc) przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Przesunąć warzywa na boki patelni, w środek wlać kolejną łyżkę oliwy i dodać pokrojonego w kosteczkę bakłażana oraz cukinię. Smażyć przez około 4 minuty aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać sparzone i obrane pomidory. Doprawić solą i smażyć przez około 1 - 2 minuty. Odstawić z ognia i wymieszać z 2 łyżkami oliwy extra vergine, posypać świeżymi ziołami.
Piersi wraz z marynatą obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w mieszance bułki tartej, kolendry, kminu, soli i pieprzu. Docisnąć panierkę do filetów. Rozgrzać patelnię, wlać olej i jak będzie średnio gorący włożyć piersi. Smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony w zależności od grubości filetów, aż będą ładnie zrumienione. Zdjąć z patelni, położyć na kratce i odczekać około 1 - 2 minuty przed pokrojeniem. Podawać z ratatouille.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz