Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

środa, 5 października 2011

ratatouille z kurczakiem w pysznej panierce

 

Ostatni dzwonek na świeże warzywa. Ratatouille z: marchewki, cebuli, cukinii, bakłażana i pomidorów w połączeniu z kurczakiem w aromatycznej panierce z dodatkiem kminu rzymskiego i kolendry zrobił furorę u mnie w domu.


Składniki: 2 porcje - 1 mały podwójny filet z kurczaka 
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
-
olej do smażenia (2 - 3 łyżki )+ 1 łyżka do marynaty
Marynata:
-
2 łyżki startego imbiru
-
1/4 niedużej cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 ząbek czosnku
Panierka:
-
2 łyżeczki roztartych lub zmielonych nasion kminu rzymskiego
-
2 łyżeczki roztartych lub zmielonych nasion kolendry
-
1 jajko
-
około 4 łyżek bułki tartej
Ratatouille: -
2 łyżki oliwy + extra vergine do podania
-
1 marchewka
-
1/2 cebuli
-
2 ząbki czosnku
-
200 g bakłażana
-
200 g cukinii
-
200 g świeżych pomidorów
-
świeże zioła (opcjonalnie) np. tymianek, oregano, majeranek

Sposób wykonania
: 
Kurczak: Filety kurczaka umyc, osuszyc i rozbić na równomierne płaty o grubości około 1 cm, oprószyć delikatnie solą i pieprzem. 
Marynata: Wszystkie składniki marynaty zmiksować na pastę ręcznym blenderem. Kurczaka wysmarować marynatą i wstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Warzywa: Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać obraną i pokrojoną na kawałeczki marchewkę, pokrojoną w kosteczki cebulę, posiekany czosnek oraz pokrojone w kosteczkę papryki. Smażyć na średnim ogniu (nie rumieniąc) przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Przesunąć warzywa na boki patelni, w środek wlać kolejną łyżkę oliwy i dodać pokrojonego w kosteczkę bakłażana oraz cukinię. Smażyć przez około 4 minuty aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać sparzone i obrane pomidory. Doprawić solą i smażyć przez około 1 - 2 minuty. Odstawić z ognia i wymieszać z 2 łyżkami oliwy extra vergine, posypać świeżymi ziołami.
Piersi wraz z marynatą obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w mieszance bułki tartej, kolendry, kminu, soli i pieprzu. Docisnąć panierkę do filetów. Rozgrzać patelnię, wlać olej i jak będzie średnio gorący włożyć piersi. Smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony w zależności od grubości filetów, aż będą ładnie zrumienione. Zdjąć z patelni, położyć na kratce i odczekać około 1 - 2 minuty przed pokrojeniem. Podawać z ratatouille.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz