Ciasto jest delikatne, kruche o wspaniałym smaku i rewelacyjnym zapachu, który roznosi się po całym domu podczas pieczenia... ;)
Składniki: 12 porcji
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 budynie śmietankowe
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenie,
- 3 jajka,
- 125 g masła lub masła roślinnego,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1/2 szklanki śmietany 12%,
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puch. Do utartej masy dodajemy (cały czas nadal ucierając) po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą, wlewamy, w mniejszych porcjach, śmietanę i nadal ucieramy. Dodajemy (przesianą przez sito) mąkę pszenną i ziemniaczaną, oba budynie i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy ok 8 minut. Pod koniec dodajemy pianę ubitą z białek i lekko, ale dokładnie, łączymy z ciastem. Przekładamy do formy babowej (wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut lub nieco dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, gdy wierzch babki jest zarumieniony (mogą być na nim pęknięcia), a boki odstają od formy. Chłodzimy przez ok. 10 minut, wykładamy na deskę i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz