Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

niedziela, 23 października 2011

Risotto z kurczakiem i grzybami

To elegancka potrawa, która może stanowić interesującą odmianę, jeśli chcesz ugotować coś naprawdę niebanalnego... a przy tym to bardzo proste i sycące danie.






Składniki: 2 porcje 
- oliwa z oliwek w sprayu,
- 1 cebula drobno posiekana,
- 250 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę,
- 1 drobno pokrojona cukinia (robiłam również wersję z bakłażanem zamiast cukinii, także smaczne połączenie),
- 750 ml bulionu
- 100 g ryżu arborio*
- 1 łyżeczka soli,
- 60 ml wytrawnego białego wina (w wersji dla dzieci należy zrezygnować z wina zwiększając jednocześnie o 60 ml ilość bulionu),
- 200 g mieszanki grzybów (np. pieczarek) pokrojonych w plasterki,
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki (może być też suszona)
- 1 łyżka niskotłuszczowej kwaśnej śmietany,
30 g startego parmezanu

* arborio to specjalna odmiana ryżu do risotta (do kupienia w każdym hipermarkecie)

Sposób wykonania:
Spryskaj oliwą głęboką patelnię (lub wok) i podsmaż cebulę 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodaj kurczaka, grzyby, cukinię i smaż 10 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aż warzywa nabiorą koloru a kurczak będzie miękki. Jeśli mięso zaczyna przywierać do patelni dolej odrobinę wody. W tym samym czasie nalej bulion do garnka i zagotuj. Na patelnię wrzuć ryż i starannie wymieszaj z mięsem i warzywami. Smaż 2 minuty. Wlej wino do kurczaka z ryżem i mieszaj dopóki się nie wchłonie. Następnie wlej do ryżu łyżkę wazową bulionu i mieszaj do czasu aż zostanie wchłonięty. Dodaj następną porcję i znów mieszaj aż się zredukuje. W ten sposób wlej do ryżu cały bulion.
Nabierz łyżeczką risotto i skosztuj. Ryż powinien być al dente - miękki z zewnątrz, ale twardawy w środku, tak by stawiał zębom lekki opór. Jeśli ryż wg Ciebie jest jeszcze za twardy, gotuj dalej, dodając w razie potrzeby ciepłej wody, ale w takiej ilości aby utrzymać konsystencję puddingu ryżowego. 
Dodaj natkę, śmietanę, parmezan i przyprawy, a następnie wymieszaj. Podawaj natychmiast po ugotowaniu. 

Rada: Jeśli nie jesteś pewna (pewien), czy twoje risotto ma odpowiednią konsystencję, nałóż łyżkę na talerz lub do miski i lekko potrząśnij z boku na bok. Potrawa powinna rozlewać się na boki powoli i delikatnie. Jeżeli się nie porusza, to oznacza że risotto jest zbyt sztywne i suche, więc dodaj więcej wody lub bulionu. Jeżeli natomiast wokół ryżu powstała wodnista kałuża płynu, to znaczy że risotto jest zbyt wodniste - w takim przypadku pozwól mu się jeszcze chwilę pogotować pod przykryciem, aż nadmiar płynu zostanie wchłonięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz