Jest to najszybszy deser do zrobienia jeśli tylko macie w domu ciasto francuskie. Pyszne, polecam...
Składniki:
- 275 g ciasta francuskiego, może być mrożone
- 2 duże jabłka
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki rodzynków
- 2,5 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rożków
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić).
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Od razu wymieszać z sokiem i skórką z cytryny. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, łyżkę mąki i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 6 równych części, kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe. Brzegi ciastek posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlepiać ciastka a boki dociskać. Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem. Przed samym pieczeniem koniecznie zrobić nożem małe otworki wentylacyjne, po 3 na wierzchu każdego z rożków.
Piec przez około 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe można polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz