
Bardzo dobry sposób na placuszki, bez drożdży. Placuszki są pulchne w środku i chrupiące z zewnątrz.
Składniki: około 20 placków
- 1 jajko
- 2łyżki cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka zsiadłego mleka (lub kefiru)
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Żółtko ucieram z cukrem, solą, sodą, wlewam zsiadłe mleko. Dosypuję mąkę, cały czas ucierając. Utartą masę ostrożnie mieszam z ubitą pianą z białka. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i łyżką kładę ciasto formując nieduże placuszki. Smażę z obu stron na złoty kolor. Posypuję cukrem pudrem. Podaję z musem z truskawek.
- 1 jajko
- 2łyżki cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka zsiadłego mleka (lub kefiru)
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Żółtko ucieram z cukrem, solą, sodą, wlewam zsiadłe mleko. Dosypuję mąkę, cały czas ucierając. Utartą masę ostrożnie mieszam z ubitą pianą z białka. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i łyżką kładę ciasto formując nieduże placuszki. Smażę z obu stron na złoty kolor. Posypuję cukrem pudrem. Podaję z musem z truskawek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz