Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

środa, 5 października 2011

ciasto cytrynowe z makiem



Pyszne cytrynowe ciasto z makiem. Mięsiste, wyraziste w smaku, ze słodką polewą.
















Składniki:  12 porcji
-
150 g miękkiego masła
-
150 g  cukru (najlepiej drobnego)
-
3 jajka + 1 żółtko
-
4 cytryny, skórka i sok
-
2 łyżki maku
 - 300 g mąki
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
szczypta soli
Polewa:

-
1 łyżka drobnego cukru
-
sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru

Sposób wykonania:
 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysty krem (około 8 minut). W drugiej misce lekko ubić jajka i żółtko. Wlewać je małymi porcjami do utartego masła, ciągle miksując. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz mak. Delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wlać do przygotowanej formy i piec przez około 60 minut lub nieco dłużej, aż patyczek wetknięty w środek będzie suchy. Piec aż ciasto będzie lekko brązowe.
Polewa: Wymieszać cukier z sokiem z cytryny. Polać po cieście i posypać cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz