Składniki: 12 porcji
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru (najlepiej drobnego)
- 3 jajka + 1 żółtko
- 4 cytryny, skórka i sok
- 2 łyżki maku
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Polewa:
- 1 łyżka drobnego cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
Sposób wykonania:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru (najlepiej drobnego)
- 3 jajka + 1 żółtko
- 4 cytryny, skórka i sok
- 2 łyżki maku
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Polewa:
- 1 łyżka drobnego cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysty krem (około 8 minut). W drugiej misce lekko ubić jajka i żółtko. Wlewać je małymi porcjami do utartego masła, ciągle miksując. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz mak. Delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wlać do przygotowanej formy i piec przez około 60 minut lub nieco dłużej, aż patyczek wetknięty w środek będzie suchy. Piec aż ciasto będzie lekko brązowe.
Polewa: Wymieszać cukier z sokiem z cytryny. Polać po cieście i posypać cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz