Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

środa, 5 października 2011

sernik toblerone

Rewelacyjny deser na zimno, bez pieczenia, bez żelatyny (toblerone "trzyma" całe ciasto). Z ciasteczkowym, kruchym spodem. 

Składniki: 12 porcji
Składniki na spód: 
- 160 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
- 50 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 250 g sera kremowego (np. philadelphia) lub twarożku śmietankowego do serników
- 300 ml śmietany kremówki 36% 
- 100 g batonika toblerone, bardzo drobno posiekanego 
- 120 g białej czekolady
Sposób wykonania:
Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Śmietanę ubić. Do ubitej dodać serek i dobrze wymieszać (ja zrobiłam to mikserem).

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną dodawać do masy serowej i wymieszać. Dodać pokruszone toblerone i wymieszać.

Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce. Podawać ozdobiony np. wiórkami czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz