Rewelacyjny deser na zimno, bez pieczenia, bez żelatyny (toblerone "trzyma" całe ciasto). Z ciasteczkowym, kruchym spodem.
Składniki: 12 porcji
Składniki na spód:
- 160 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
- 50 g roztopionego masłaSkładniki na masę serową:
- 250 g sera kremowego (np. philadelphia) lub twarożku śmietankowego do serników
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g batonika toblerone, bardzo drobno posiekanego
- 120 g białej czekolady
Sposób wykonania:
Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Śmietanę ubić. Do ubitej dodać serek i dobrze wymieszać (ja zrobiłam to mikserem).
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną dodawać do masy serowej i wymieszać. Dodać pokruszone toblerone i wymieszać.
Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce. Podawać ozdobiony np. wiórkami czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz