Sycące, pyszne danie - polecam szczególnie dla dzieci.
Składniki: 4 porcje
- 300 g dobrej jakości mięsa mielonego
- łyżki drobno posiekanego szczypiorku wraz z cebulką
- 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- 1 niecałe białko jaja
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- przecier pomidorowy
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 2 szklanki domowego bulionu
Sposób wykonania:
Mięso przełożyć do miski, dodać szczypiorek wraz z cebulką, natkę, białko, mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na gładką masę, uformować małe kulki. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i smażyć pulpeciki ok. 15 minut, co jakiś czas obracając. Po upieczeniu przełożyć do garnka i zalać bulionem. Zagotować. Do patelni na której smażyły się pulpeciki dodać przecier pomidorowy, doprowadzić do wrzenia. Powstały sos pomidorowy przelać do garnka z pulpetami i gotować jeszcze na małym ogniu ok. 10 minut. Podawać np. z makaronem lub puree ziemniaczanym i łyżką śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz