Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

poniedziałek, 10 października 2011

kruche ciasto z budyniową pianką i truskawkami

Mmmm... inny komentarz jest tu zbędny. Warto wypróbować.













Składniki:
Spód:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 żółtek
Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
- 1/2 szklanki oleju np.: słonecznikowego
Ponadto:
- 2 szklanki truskawek (umytych i odszypułkowanych)
- cukier puder do oprószenia gotowego ciasta

Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeżeli ciasto będzie zbyt sypkie, należy dodać 1 - 2 łyżki wody. Ciasto podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec na złoty kolor przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Jeżeli spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka, dodając pod koniec ubijania, stopniowo po łyżce: cukier i cukier waniliowy. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto truskawki. Truskawki łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz