Wyśmienita zupa na obecną porę roku. Idealna sama w sobie, bez dodatków ... świetnie smakuje jednak także z ryżem lub drobnym makaronem. Dzieci też ją bardzo polubią (moim nie przeszkadzał w niej nawet lekko pikantny smak imbiru ;) ).
Składniki:6 porcji:
- 3 duże marchewki
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 3 duże marchewki
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1 średnia pokrojona w kosteczkę cebula
- 2 - 3 pełne łyżki masła
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól morska
- 2 - 3 pełne łyżki masła
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1,5 litra gorącego bulionu jarzynowego lub mięsnego
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1,5 litra gorącego bulionu jarzynowego lub mięsnego
- 1 szklanka mleka lub więcej dla odpowiedniej konsystencji zupy
Sposób wykonania:
Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na 2 - 3 cm kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę nie rumieniąc. Dodać masło i imbir i podgrzewać przez około pół minuty na małym ogniu.Dodać marchewkę i smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie doprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając od czasu do czasu przez kolejne 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez około 15 - 20 minut, aż marchewka będzie miękka. Zmiksować na gładki mus, dodać mleko, wymieszać i ponownie zagotować.
Wyszła pyszna. Wszystkim smakowała jednak chyba troszkę za mało dałam imbiru bo robiłam dla 2 litrów bulionu i dałam więcej marchewki sporą cebulę ale imbiru tyle samo co Ty ale i tak smak wyszedł nieziemski. Dzięki
OdpowiedzUsuń