Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

czwartek, 6 października 2011

makaron z szynką parmeńską, parmezanem i kremowym sosem śmietanowym

Jedno z moich ulubionych dań. Proste, sycące a co najważniejsze smaczne i niezbyt kaloryczne.

Składniki - 4 porcje:
- 300 g ulubionego makaronu ( w tym daniu najlepiej sprawdza się tagliatelle)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 5 plastrów szynki parmeńskiej (z kawałka, na wagę)
- 1 łyżka masła
- 150 ml śmietanki 30%
- 10 orzechów macadamia lub płaska łyżka pinii
- 1/2 szklanki startego parmezanu

Sposób wykonania:
Na oliwie podsmażam czosnek, dodaję pokrojoną szynkę (bez skórki) i pokrojone orzechy, smażę przez 1 minutę na średnim ogniu, cały czas mieszając.Dodaję śmietankę, podgrzewam przez chwilę i doprawiam solą i pieprzem. Mieszam ugotowany makaron z masłem i częścią sosu. Wykładam do głębokich talerzy i polewam resztą sosu. Posypuję parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz