Składniki: 4 porcje: - 400 g makaronu parppadalle
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Pesto z dyni:
Pesto z dyni:
- 300 g upieczonej i pokrojonej w nieduże kawałki dyni
- szklanka startego parmezanu
- 4 łyżki orzeszków pinii zarumienionych na patelni
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy extra virgin
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię umyć, osuszyć i pokroić na 2 - 3 mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 - 30 minut, aż dynia będzie miękka.
Dynię ostudzić i odparować. Skórę odciąć a miąższ pokroić w kostkę, odmierzyć 300 g pokrojonej dyni i włożyć ją do pojemnika ręcznego blendera. Dodać 2 łyżki oliwy extra virgin, tarty parmezan, orzeszki pinii, gałkę muszkatołową oraz dużo świeżo zmielonego pieprzu. Zmiksować, pozostawiając małe drobinki pesto. Doprawić solą morską.
W międzyczasie makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, wyłożyć do głębokich talerzy, skropić pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek, nałożyć po kilka łyżek podgrzanego pesto, posypać natką pietruszki i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz