Delikatny deser, pyszny, niezbyt słodki jednakże niestety kaloryczny :) ale co tam ... raz na jakiś czas można sobie pozwolić na "niebo w gębie" :)
Składniki: 12 porcji
Kruchy spód:
- 200 g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
Krem mascarpone:
- 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
Konfitura żurawinowa:
- 1/2 kg świeżej żurawiny
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek soku z cytryny
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek soku z cytryny
- 5 łyżek wody
Ponadto:
Ponadto:
- 1/2 kg truskawek
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Kruchy spód: Przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i pokrojone na kawałki masło posieka na stolnicy aż z ciasta zrobią się okruszki. Dodać jajko oraz wanilię i jeszcze chwilę zagniata aż składniki zaczną się łączyć. Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta. Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem. Tartę należy przykryć papierem do pieczenia i obciążyć. Wstawic do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Zdjąć papier i obciążenie, piec tartę przez kolejne 10-12 minut, aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie.
Krem mascarpone: Ser mascarpone wymieszać z cukrem i wanilią, a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty.
Konfitura żurawinowa: żurawinę, wodę, cukier, sok z cytryny włozyc do garnka i gotowa na małym ogniu ok 1 godziny, aż żurawina nabierze konsystencji "luźnego" dżemu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz