Może to danie nie wygląda najlepiej po przygotowaniu ale zapewniam, że smakuje znakomicie ...
Składniki: 4 porcje
- 4 duże pomidory
- 200 g dobrej jakości mięsa mielonego
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 ząbek czosnku
- łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonego oregano - oliwa extra vergine
- 200 g dobrej jakości mięsa mielonego
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 ząbek czosnku
- łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonego oregano - oliwa extra vergine
- szklanka startego parmezanu
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pomidory umyć, osuszyć i przekroić w poprzek na połówki, łyżeczką wyjąć nasiona i sok ze środka. Środek pomidorów oprószyć solą, ułożyć rozcięciem do dołu na talerzu (na czas przygotowania reszty składników).
Do mielonego mięsa dodajemy rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek, zioła prowansalskie i drobno rozkruszoną bułkę. Mieszamy, następnie do mięsa dodajemy jajko, suszone oregano, 1 łyżkę oliwy extra vergine, oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz, wszystko razem mieszamy.
W puste gniazda nasienne pomidorów wkładamy farsz z mięsa, po wierzchu posypujemy startym parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i skropiamy oliwą extra vergine. Pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 godzinę. Podajemy od razu po upieczeniu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz