Fajny, nowy, delikatny smak. Lekko pikantna dzięki imbirowi, jednak nie za wiele. Bardzo smakuje dzieciom choć nie tak jak wersja klasyczna.
Składniki: 2 duże porcje
- 500 g pomidorów pelati
- 1 posiekana szalotka
- 1/2 szklanki soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy
- 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 ząbek czosnku (posiekany)
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżeczka masła
- 50 g śmietanki
- 500 g pomidorów pelati
- 1 posiekana szalotka
- 1/2 szklanki soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy
- 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 ząbek czosnku (posiekany)
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżeczka masła
- 50 g śmietanki
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
Smażę szalotki i czosnek na 1 łyżce masła. Po minucie dodaję pomidory, bulion, sok z pomarańczy, cukier puder i imbir. Gotuję na małym ogniu 10 minut. Miksuję i przecieram przez sito. Podgrzewam i dodaję śmietankę. Można doprawić solą do smaku (ja już tego nie robię). Podaję z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz