Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

środa, 2 listopada 2011

delikatne steki

Prosto, szybko i smacznie ... :)

Składniki: 2 porcje
- 1/2 szklanki bulionu
2 kawałki polędwicy wołowej, około 2,5 - 3 cm grubości
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub oleju roślinnego
- sól morska i 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 4 łyżki śmietanki kremowej 30% lub 36%
- 1/2 łyżeczki musztardy  

Sposób wykonania: 
Steki ogrzać do temperatury pokojowej. Osuszyć papierowym ręcznikiem, obtoczyć w pieprzu (nie solić). Rozgrzać grubą patelnię (np. żeliwną) na średnim ogniu. Wlać oliwę i gdy będzie gorąca włożyć steki. Smażyć na średnio dużym ogniu przez ok 5 minut, aż będą zrumienione i wysmażone. Przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 5 minut. Zdjąć z patelni, położyć na podgrzanym talerzu. mięso oprószyć odrobiną soli i przykryć folią aluminiową. Na patelnię po stekach wlać bulion i łopatką zeskrobać to co pozostało na dnie, podgrzewać przez około pół minuty, aż płyn zredukuje się o połowę. Wlać śmietankę. Gdy sos zgęstnieje odstawić patelnię z ognia, dodać musztardę i przelać do miseczki. W razie konieczności doprawić odrobiną soli. Steki podawać na podgrzanym talerzu suto polane sosem z ulubionymi dodatkami. W naszym przypadku: ryżem i sałatką z pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz