Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

niedziela, 13 listopada 2011

najlepszy przecier pomidorowy

Teraz trochę pomidorów ... ;)

Składniki: 4 słoiki 500 ml
- 2,5 kg pomidorów
- 3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób wykonania:
Pomidory myjemy i osuszamy. Zagotowujemy wodę (tak ok. 2 litry) i do gotującej się wody, partiami wkładamy pomidory. Gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Studzimy i usuwamy skórkę. Kroimy na ćwiartki i odcinamy szypułki. Tak oczyszczone pomidory przekładamy do garnka z dużym dnem i dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 30 minut na średnim ogniu. Studzimy i używając blendera rozcieramy na gładką masę. Ponownie zagotowujemy i natychmiast nalewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy. Stawiamy do góry dnem na 15 minut i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz