Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

niedziela, 13 listopada 2011

domowe suszone pomidory


 Bardzo smaczne. Proste w wykonaniu, ale wymagają trochę uwagi...

Składniki: 2-3 słoiki 250 ml
- 1 kg pomidorków koktajlowych
- kilka ząbków czosnku
- ok. 2 szklanki oliwy extra virgin
-1 łyżka suszonego
-1 łyżka suszonej bazylii
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka suszonego tymianku

Sposób wykonania:
Pomidory myję, kroję na połówki.  Układam na blasze do pieczenia, posypuję solą, pieprzem, ziołami, dokładam listki laurowe. Suszę w piekarniku nagrzanym do 80 stopni, przez 3 do 4 godzin. 



Po tym czasie kiedy pomidory będą już wysuszone ale nadal miękkie kończymy suszenie. Układam w wyparzonym, suchym słoiku  przekładając je koniecznie czosnkiem w całości. Mając w pamięci, że pomidory "wypiją" oliwę nie układamy za bardzo na siłę , ani zbyt dużo. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, zalewamy pomidory, zakręcamy mocno słoik, odwracamy i czekamy aż wystygnie.
Po kilku dniach pomidory są gotowe do spożycia, ale mogę stać tak kilka miesięcy. Oliwa, która zostanie po zjedzonych pomidorów świetnie nadaje się do smażenia lub do zjedzenia z chlebem maczanym w niej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz