Nie ma większej przyjemności niż zajadanie się własnoręcznie zrobionymi bułeczkami ...
Składniki: 12 szt
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniej wody
- 12 g drożdży świeżych
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni.
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia (ze świeżych drożdży zrobić najpierw rozczyn). Następnie zostawić by "odpoczęło" przez 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, zostawić na godzinę do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją lekko, ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, dla połysku można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku przez około 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz