Przepisów na knedle jest całe mnóstwo. Ja robię je zawsze na oko ;) Uwielbiamy je jeść odsmażone na łyżce masła, suto posypane cukrem ;)
Składniki: 4 porcje
- 500 g twarogu półtłustego, zmielonego raz przez maszynkę
- 500 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków (posolonych przy gotowaniu)
- 2 jajka
- około 70 dag truskawek (im mniejsze, tym knedle wyjdą zgrabniejsze), odszypułkowanych
- cukier do obtoczenia truskawek,
- mus truskawkowy (truskawki+cukier+łyżka śmietany rozdrabniamy blenderem)
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki połączyć w misce i wyrobić, by ciasto się mocno nie kleiło. Odrywać nieduże kawałki ciasta, spłaszczać na dłoni, na środek kłaść truskawkę obtoczoną wcześniej cukrem). Zlepiać dokładnie formułując kulki. Gotować w osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami np. musem truskawkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz