Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

poniedziałek, 19 grudnia 2011

świąteczne pierniczki

Składniki: dużo :) 
- 55 dag mąki (+ więcej do podsypywania) 
- 30 dag miodu 
- 10 dag cukru pudru 
- 12 dag masła 
- 1 jajko 
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
- przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej) 
- 2 łyżeczki kakao


Sposób wykonania:
Miód podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkować podsypując mąką (grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.
Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (słomką, lub lepszy - pomysł - wykałaczką, kręcąc nią).
Piec około 8 - 10 minut (piekłam 7 minut) w temperaturze 180ºC. Lukrujemy lub polewamy czekoladą bezpośrednio po upieczeniu.
Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują. Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz