Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

wtorek, 17 stycznia 2012

zatapiane rogaliki z nutellą

 

Składniki: 30 szt 
- 2,5 szklanki mąki pszennej + pół szklanki do podsypywania
2 jajka 
- 1/3 szklanki mleka 
- 2 łyżki kwaśnej śmietany, ja dałam 12% 
- 120 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego 
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych 
- nutella do nadziewania
- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn). Wsypać do miski i dodać jajka, mleko, śmietanę, masło i cukry. Wyrobić. Ciasto będzie się kleiło, ale starać się nie dosypywać mąki na tym etapie. Ciasto wyjąć obsypując delikatnie mąką, uformować z niego kulę. Kulę owinąć bawełnianą lub lnianą ściereczką i zatopić w garnku z zimną wodą (woda powinna przykryć ciasto).
Gdy ciasto wypłynie wyjąć na stolnicę posypaną mąką, ponownie wyrobić, podsypując mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy około 28 cm, podzielić na 8 trójkątów. U podstawy trójkąta kłaść trochę nutelli (około pół łyżeczki, nie za dużo, bo wycieknie) i zwijać od podstawy formując rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wysmarowanej masłem, odłożyć do wyrośnięcia na 20 - 30 minut w ciepłe miejsce, przykryte lnianą ściereczką. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, lub do zezłocenia. Po upieczeniu oprószyć pudrem (lub grubym cukrem przed pieczeniem) i podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz