Te bagietki są REWELACYJNE. Chrupiąca skórka i mięciutki, ciabatowaty środek ... naprawdę polecam!!!
Składniki: 4 spore bagietki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka wody o temp. pokojowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 4 szklanki mąki
- ponadto: czysta woda w butelce ze sprayem
Sposób wykonania:
Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (około 10 minut). Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki; wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być.
Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie uformować bagietki, długości około 30-40 cm. Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stopni. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć, para wodna tworzy piękną skórkę), włożyć bagietki i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec aż będą rumiane (niedługo, ja piekłam jeszcze około 10 minut).
Chrupiące bagietki są moim ulubionym posiłkiem na śniadanie. Wspaniale smakują do świeżo zmielonej kawy, która jest moją ulubioną. Parzę ją sobie w specjalnym kubku z zaparzaczem, który kupiłem swego czasu na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/kubki-i-szklanki. Dzięki odpowiedniej ilości czasu parzenia, kawa ma jeszcze lepszy smak oraz aromat.
OdpowiedzUsuń