Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

poniedziałek, 12 marca 2012

domowe bagietki

Te bagietki są REWELACYJNE. Chrupiąca skórka i mięciutki, ciabatowaty środek ... naprawdę polecam!!!


Składniki: 4 spore bagietki
- 1 szklanka mleka 
- 2 łyżeczki masła 
- 2 łyżeczki cukru 
- 1 szklanka wody o temp. pokojowej 
- 2 łyżeczki suszonych drożdży 
- 2 łyżeczki soli 
- 4 szklanki mąki 
- ponadto: czysta woda w butelce ze sprayem

Sposób wykonania:
Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (około 10 minut). Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki; wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być.
Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie uformować bagietki, długości około 30-40 cm. Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stopni. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć, para wodna tworzy piękną skórkę), włożyć bagietki i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec aż będą rumiane (niedługo, ja piekłam jeszcze około 10 minut).


1 komentarz:

  1. Chrupiące bagietki są moim ulubionym posiłkiem na śniadanie. Wspaniale smakują do świeżo zmielonej kawy, która jest moją ulubioną. Parzę ją sobie w specjalnym kubku z zaparzaczem, który kupiłem swego czasu na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/kubki-i-szklanki. Dzięki odpowiedniej ilości czasu parzenia, kawa ma jeszcze lepszy smak oraz aromat.

    OdpowiedzUsuń