Składniki: 6 porcji
- 3 łyżki masła klarowanego lub zwykłego
- 1 duża cebula drobno posiekana np.
- 1 duża cebula drobno posiekana np.
- 1 łyżeczka kminku
- ziele angielskie 2 szt
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 listek laurowy
- ziele angielskie 2 szt
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 listek laurowy
- 2 średnie marchewki
- 8 ziemniaków
- 1,5 litra bulionu mięsnego
- 50 dkg ugotowanego mięsa (może być to na którym gotowaliśmy bulion)
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1/2 kg drobno poszatkowanej kapusty kiszonej z tartą marchewką
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1/2 kg drobno poszatkowanej kapusty kiszonej z tartą marchewką
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sposób wykonania:
W dużym garnku roztopić masło, dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać kminek, ziele angielskie, suszone oregano, listek laurowy, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę i smażyć na niedużym ogniu przez 1 - 2 minuty. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, posolić i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 - 4 minuty mieszając od czasu do czasu. Wlać połowę bulionu, dodać miód, świeżo zmielony pieprz i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek pokrywką i gotować przez około 15 - 20 minut aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie w drugim garnku podgrzać 3 łyżki oliwy extra vergine, dodać przepłukaną (czasem dwukrotnie gdy kapusta jest kwaśna) i odciśniętą kapustę, doprawić solą i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Wlać szklankę wody, przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez około 8 - 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. W razie potrzeby można podlać trochę pozostałego bulionu. Wlać resztę bulionu i zagotować na małym ogniu. Kapustę przelać do garnka z warzywami i razem zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować razem przez około 5 - 10 minut. Na koniec dodać pokrojone mięso, posypać koperkiem i gotowe.
Sposób wykonania:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz