Dietetycznie Poprawni

Dietetycznie Poprawni
www.dietetyczniepoprawni.pl

wtorek, 13 marca 2012

golden syrup

Poniżej przepis na składnik wielu wypieków i deserów. Przypomina płynny miód, ale smakuje o niebo lepiej... lekko cytrynowo :) Mojej Rodzince najlepiej smakuje z naleśnikami...

Składniki:  1 litr
- 200 g cukru 
- 50 g wody
Ponadto: 
- 1 kg cukru 
- 600 g wrzącej wody 
- 4 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania: 
W większym garnuszku zagotować cukier z wodą, na średniej mocy. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje i całość będzie rzadka i będzie miała piękny ciemnozłoty kolor (nie przypalić - nada to gorzkiego posmaku). Zdjąć z palnika.
Ostrożnie do gorącej mieszaniny dodać wrzącą wodę (reakcja będzie prawie wybuchowa - należy być bardzo ostrożnym!). Wsypać cukier i dodać soku z cytryny. Wymieszać, zagotować i gotować na minimalnym ogniu przez 45 minut (najlepiej nie mieszając w ogóle), aż syrop  trochę zgęstnieje. Gorący syrop będzie jednak rzadszy, po wystudzeniu zgęstnieje. Jeśli mimo wszystko po wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go jeszcze raz przelać do garnuszka i pogotować. Jeśli będzie zbyt  gęsty wystarczy dodać gorącej wody i wymieszać.
Wystudzić, przelać do słoiczków. Przechowywać w szafce w temperaturze pokojowej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz