Poniżej przepis na składnik wielu wypieków i deserów. Przypomina płynny miód, ale smakuje o niebo lepiej... lekko cytrynowo :) Mojej Rodzince najlepiej smakuje z naleśnikami...
Składniki: 1 litr
- 200 g cukru
- 50 g wody
Ponadto:
- 1 kg cukru
- 600 g wrzącej wody
- 4 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
W większym garnuszku zagotować cukier z wodą, na średniej mocy. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje i całość będzie rzadka i będzie miała piękny ciemnozłoty kolor (nie przypalić - nada to gorzkiego posmaku). Zdjąć z palnika.
Ostrożnie do gorącej mieszaniny dodać wrzącą wodę (reakcja będzie prawie wybuchowa - należy być bardzo ostrożnym!). Wsypać cukier i dodać soku z cytryny. Wymieszać, zagotować i gotować na minimalnym ogniu przez 45 minut (najlepiej nie mieszając w ogóle), aż syrop trochę zgęstnieje. Gorący syrop będzie jednak rzadszy, po wystudzeniu zgęstnieje. Jeśli mimo wszystko po wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go jeszcze raz przelać do garnuszka i pogotować. Jeśli będzie zbyt gęsty wystarczy dodać gorącej wody i wymieszać.
Wystudzić, przelać do słoiczków. Przechowywać w szafce w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz