Składniki: 4 porcje
- 80 dkg mięsa (wieprzowe, wołowe)
- 4 łyżki dobrego masła,
- dwie białe cebule,
- 3 szklanki bulionu warzywnego (może być również drobiowy lub wołowy),
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- jedną łyżkę mąki,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
- pół kilograma pieczarek,
- łyżkę musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku.
- dwie białe cebule,
- 3 szklanki bulionu warzywnego (może być również drobiowy lub wołowy),
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- jedną łyżkę mąki,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
- pół kilograma pieczarek,
- łyżkę musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Dokładnie myjemy, czyścimy i osuszamy mięso. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i posypujemy mąką. W osobnym rondelku zesmażamy drobniutko posiekaną cebulkę oraz obrane i pokrojone cienkie plastry pieczarki. Uważamy, aby żaden składnik się nie przypalił, ponieważ mogłoby to pogorszyć smak naszej potrawy. Następnie cebulę z pieczarkami dodajemy do garnka z mięsem, dokładnie mieszamy. Zalewamy składniki bulionem i uzupełniamy wodą. Dodajemy musztardę oraz przecież i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. W zależności od jego jakości może to zająć od 40 do nawet 90 minut. Najczęściej do tej zupy dodaje się śmietanę, jednak trzeba to robić ostrożnie, by się nie zważyła, więc pod żadnym pozorem nie wlewajmy jej do garnka, gdy potrawa się jeszcze gotuje. Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz