Dla amatorów karmelu.
Z przepisu powstają cukierki o kremowej konsystencji naszych polskich krówek. Są po prostu pyszne. Jednak im dłużej je ucieramy i gotujemy tym staja się bardziej kruche.
Składniki: 80 sztuk (ja robiłam z połowy porcji)
- szklanka mleka słodzonego skondensowanego (250 ml, czyli mniej więcej cała puszka 400 g)
- 230 g golden syrupu (przepis na stronie)
- 180 g masła
- 2 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub trochę mniej)
- 230 g golden syrupu (przepis na stronie)
- 180 g masła
- 2 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub trochę mniej)
Sposób wykonania:
Kwadratową formę o boku 21 - 23 wysmarować cienką warstwą oleju (spód i boki do 1/3 wysokości). Wszystkie składniki umieścić w garnuszku z grubszym dnem. Podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować na słabym ogniu przez
około 6 - 7 minut, mieszając, aż mikstura przybierze karmelowy kolor.
Zdjąć z palnika, wymieszać, by nie było piany.
Gorącą miksturę przelać do formy i
pozostawić do zastygnięcia i wystudzenia. Kroić ostrym nożem
wysmarowanym cienka warstwą oleju. Gotowe cukierki owijać papierem
woskowanym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz