Składniki:
- 250 g uprażonych jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 200 g twarogu śmietankowego zmielonego
- 5 łyżek cukru (lub do smaku)
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- około 4 - 5 pełnych łyżek mąki
Sposób wykonania:
Uprażone jabłka wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym (można je dodać już w połowie smażenia). Do większej miski włożyć ser, dodać cukier, żółtka, wymieszać. Dodać przygotowane jabłka, przesianą mąkę i pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Masa ma być gęsta, w razie konieczności dodać więcej mąki.
Placki smażyć na rozgrzanej patelni, na maśle, na umiarkowanym ogniu raz przewracając przez około pół minuty z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz